Tips & Råd

Vår sjuksköterska Evelina har stor erfarenhet om allt som rör barn, mat och näring. Ytterligare tips gällande första maten för de små kommer från nutritionisten Therese, som är expert inom nutrition och har själv mycket erfarenhet av att laga egen barnmat. Här har vi samlat alla deras tips och råd gällande barnens första mat.

Något som brukar oroa de allra flesta föräldrar någon gång under småbarnsåren är maten. Äter barnet för lite? Bara sin favoriträtt? Hur gör man för att måltiden inte bara ska vara tjat och mutor? Som så mycket annat under småbarnsåren så går barnets matlust i perioder. Ett tag vill barnet kanske inte äta så mycket för att sedan äta mer. Oftast är detta helt naturligt och så länge som barnet verkar må bra och följer sin längd- och viktkurva finns det ingen anledning till oro.

Här kommer några små tips på vägen för dig som kanske tampas med en lurig liten 8-månaders bebis som just börjat äta ”vanlig” mat eller en bestämd 3-åring som bara vill äta köttbullar.

Populära tips och råd

Vad är smaksensationer?

När barnet börjar visa intresse för vad föräldrarna äter och sträcker sig efter eller pekar på det som föräldrarna stoppar i munnen kan det vara dags att bebisen får börja prova mat. Vanligtvis sker det här när barnet är någonstans runt 6 månader. Innan barnet blivit 6 månader behövs ingen annan mat än bröstmjölk eller bröstmjölksersättning men barnet kan få prova på olika smaker i så kallade smaksensationer.

Smaksensationer är en liten mängd av något eller några livsmedel som barnet får testa för att undersöka smaken. Alla smaker kanske inte är populära hos barnet första gången. Barnet ska aldrig tvingas att äta något men smaken/livsmedlet får gärna erbjudas igen vid flera tillfällen, ibland kan det behövas upp till 20 gånger innan barnet vant sig vid smaken!

En lagom mängd för en smaksensation är ungefär i samma storlek med vad som ryms på en vuxen persons pekfinger. Antingen kan smaksensationen ges på sked i puread form eller att barnet får slicka/suga på exempelvis en gurkstav som föräldern håller i. Smaksensationen kan också ges i en “Food Nibbler” eller smaktestare.

Läs mer på Livsmedelsverket hemsida.

Bambino MAM

Är det farligt för små barn att äta socker för tidigt?

Nej, det är inte farligt för barnet! Det handlar helt enkelt om att barnet ska må bra och att man ska anlägga grunden för bra vanor för barnet. Små barn behöver mycket näringsrik mat eftersom de inte äter så stora mängder, och om man ska uppnå så näringsrik mat som möjligt så ska man helst undvika tomma kalorier så som socker. Sedan ska man ju helst undvika socker för att minska risken för övervikt och värna om barnets tandhälsa.

Therese Borgelöv, Nutritionist

Kan mitt barn få i sig för mycket salt? Finns det några matprodukter som man bör undvika?

För mycket salt är inte bra för små barn, det vet säkert de flesta om. Det är inte farligt om små barn får i sig lite salt, men om man lagar egen barnmat så ska man tänka sig för och vara noga med att inte använda för mycket salt i maten. Om barnet får av familjens mat så ska man tänka på att salta lite mindre vid matlagning och efter man har serverat barnet maten så kan man salta sin egen mat mer efteråt om man önskar. Vissa maträtter eller ingredienser innehåller dessutom mer salt än andra, exempelvis kassler, då kan det vara bra att minska eller undvika helt att salta maten.

Du behöver inte vara orolig över att barnmaten som du köper till ditt barn. Däremot om du köper halv- eller helfabrikat till familjen och planerar att ge smakportioner eller att ditt barn har börjat äta större bitar så behöver du vara uppmärksam på innehållet och saltmängden. Om man tänker halv- och helfabrikat som vi vuxna äter, så är det ju ofta mycket mer salt än om man lagar hemlagat.

Therese Borgelöv, Nutritionist

Varför får man inte dricka fänkålste som gravid? Ska man även undvika färsk fänkål?

Vad det gäller kosttillskott och växtextrakt så har det aldrig har gjorts några studier på barn eller gravida. Därför avråder Livsmedelsverket gravida från att äta eller dricka sådana produkter eftersom man rätt och slätt inte vet dess inverkan på barnet. Det är helt enkelt en försiktighetsåtgärd att avråda gravida från att dricka exempelvis fänkålste. Gravida kan däremot äta helt vanlig fänkål, det är inga konstigheter. Skillnaden mellan fänkålste och färsk fänkål är att vi vet att barnet i magen inte tar skada av att mamman äter färsk fänkål, men vi vet inte hur det är med fänkålste eftersom det klassas som hälsokost med växtextrakt.

Therese Borgelöv, Nutritionist

Tips, mitt barn vägrar grönsaker! Hur får man barn att äta mer grönsaker?

Som förälder kan man välja vad man serverar till sitt barn men man kan inte bestämma vad barnet väljer att äta. Om barnet vägrar grönsaker, ge inte upp! Fortsätt att erbjuda grönsaker och testa dig fram för att se vad som fungerar. Ett tips är att man försöker tänka efter vilken tid på dagen som barnet äter som mest. Det är vanligt att barn inte äter stora portioner vid alla måltider men att de ofta äter i alla fall ett ordentligt mål mat om dagen. Om man då vet att barnet äter som mest på kvällen och är som mest hungrig vid den tiden, då kan man passa på att servera mycket grönsaker vid det målet. Gör som många förskolor gör och servera enbart grönsaker till att börja med, när dem är hungriga. Låt grönsakerna stå i 5-10 minuter och servera sedan maten. Ett annat tips är att gömma grönsakerna. Om barnet till exempel tycker om att dricka smoothies, då kan man passa på att slänga i lite grönt där. Man kan också slänga i lite rivna morötter i köttfärssåsen och liknande. Många barn tycker dessutom om grönsaker som är lite sötare, så som majs, eller grönsaker som man har bakat i ugnen; rotfrukter, sötpotatis, mm. Ge barnet de grönsaker som de tycker om och fortsätt prova dig fram med andra grönsaker. Föräldrar behöver inte stressa att barnen inte får i sig grönsaker om de äter massor med frukt. Om barnets vikt- och längdkurva hos BVC är normalt så behöver du inte vara orolig. Om du har några frågor eller ändå är orolig så kan du alltid få hjälp av din BVC-sköterska eller -läkare.

Therese Borgelöv, Nutritionist

Dålig aptit! Hur får man barnet att äta tillräckligt?

Om ditt barn har dålig aptit är det viktigt att begränsa småätandet så att de blir ordentligt hungriga! Sen så är det väldigt frustrerande att försöka få dem att äta ändå. Vid dålig aptit, var extra noga med vad de äter och att det ska vara näringsrik mat. Om det ändå inte går att få i barnet ordentligt med mat så kan det vara bra att ge lite välling ibland så att barnet får i sig mycket näring. Ofta kan det vara så att barnet äter ett ordentligt mål mat om dagen och då är det viktigt att man inte stressar över varenda måltid. Barnet kanske äter ordentligt en gång om dagen och då är det så barnet är, och det är okej. Ge inte upp – fortsätt testa dig fram!  Gå på dina BVC-kontroller, där mäter de barnets vikt- och längdkurva. Skulle inte barnet få i sig den näring som behövs så är det genom vikt- och längkurvan som detta upptäcks. Skulle kurvan avvika så hjälper din BVC-sköterska eller läkare dig.

Therese Borgelöv, Nutritionist

Mjölk: bra eller dåligt? Varför rekommenderas det att ge lättmjölk till barn?

När barnet är under 1 år finns det inget behov av att ge barnet komjölk eftersom de redan får den näring som behövs via bröstmjölken eller modersmjölkersättningen. Bröstmjölken och modersmjölkersättningen är dessutom bättre anpassad barnet. Helmjölk är absolut inte skadligt för små barn utan anledningen till att man rekommenderar att ge barn lätt-eller mellanmjölk handlar framför allt om att lätt- och mellanmjölk är D-vitaminberikat som är bra för små barn. Till barn under 2 år ger man D-droppar som fås på BVC, men till barn över 2 år kan det vara extra bra att välja den mjölken som är D-vitaminberikat eftersom den innehåller mer D-vitamin än vad helmjölk gör. Däremot innehåller mjölk en stor andel mättat fett och det är bra om man ser till att ge utrymme för mer omättat fett. Rapsolja innehåller t ex omättat fett och dessutom Omega 3 som är bra för barn. Barn har som regel svårt att få i sig tillräckligt med järn och då är det bättre att ge utrymme för rapsolja i maten som är bättre anpassat.

Therese Borgelöv, Nutritionist

Vid vilken ålder bör man få barnet att sluta med välling?

Välling är ju väldigt bra som tillskott eftersom den är järnberikad och innehåller mycket järn. Det är ju superbra, för det är svårt för barn att få i sig tillräckligt med järn. Det finns ingen gräns för när barn ska sluta med välling. Däremot tycker barn ofta om att dricka välling i nappflaska och det handlar snarare om att barnet inte ska äta för mycket välling så att det blir på bekostnad av annan mat. Det är viktigt att barnet lär sig äta av alla livsmedelsgrupper. Om man vill få bort nappflaskan så kan man istället erbjuda välling i en kopp, däremot är två portioner gröt eller välling per dag är bra att ge barnet ganska länge för att de ska få i sig järntillskottet. Det är inget konstigt med välling i sig, det är ju bra näring men att det inte ska bli för mycket. Om man märker att barnet äter mindre och vill ha mer välling så får man försöka begränsa det.

Therese Borgelöv, Nutritionist

Finns det någon mat som man bör undvika att ge till sitt barn första år?

Livsmedelsverket har listat väldigt bra vilken mat man bör undvika att ge till sitt barn under 1 år. Det är egentligen bara en sak som har tillkommit i det senaste, och det är ris. Anledningen till att Livsmedelverket avråder att man ger små barn gröna blad, rödbetor, fänkål, mm, beror på att det innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen och det kan hämma syretransporten. Det är kanske inte så jättevanligt men om man ska laga egen barnmat så är det viktigt att undvika de ingredienserna. Vad det gäller honung, så kan det innehålla sporer som kan bilda bakterier i tarmen och det kan i sin tur bilda ett gift. Det är inte heller jättevanligt men därför ska man undvika honung. Om man vill söta något litegrann så brukar jag istället för honung använda agave. Sedan avråder man som sagt även ris och det beror på att ris innehåller arsenik som inte är bra att barnet får i sig för mycket utav. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man begränsar antalet portioner ris till max 3 ggr/vecka och att man helst ska undvika att ge riskakor tills barnet är 6 år.

Therese Borgelöv, Nutritionist

 

När kan man gå över från puré till lite större bitar?

Barnmat i butiken som innehåller större bitar brukar ha en åldersrekommendation på 8 månader, och de med lägre åldersrekommendation är vanligtvis släta puréer. Det är en ganska bra riktlinje, men det är ingenting som säger att ett barn på 6 månader inte kan få mat med bitar. Så länge det är mjuka och små bitar som barnet inte kan sätta i halsen så är det inget problem. Däremot är det bra om man långsamt vänjer barnet, så att de lär sig hantera mat med bitar och att tugga. Där emot så kan det vara svårt för barn att äta bitar i början, de kväljer oftast när de får bitar i början för att de måste lära sig hantera bitar.

Therese Borgelöv, Nutritionist

 

När kan man börja ge vatten till barnet?

Vad det gäller att ge vatten till barn, så länge barnet ammar eller får ersättning så är det bästa måltidsdrycken. Under tiden barnet får modersmjölkersättning och del- eller helammar så har de inget behov av att dricka vatten eftersom de får den vätska och näring de behöver genom amningen eller ersättningen. Däremot om barnet äter en hel portion mat och man inte planerar att komplettera med amning eller ersättning i samband med måltiden så är det bra att erbjuda vatten till måltiden.

Therese Borgelöv, Nutritionist

När ska man börja introducera gluten för barn?

Där har det ju kommit lite nya rekommendationer. Tidigare rekommenderade Livsmedelverket att man skulle introducera gluten ganska tidigt för barn, redan innan 6 månaders ålder och gärna under tiden man ammade så att barnet skulle bli tolerant. Nu rekommenderar man istället att introducera gluten långsamt för barn, eftersom det inte finns någon bevisad effekt på att en tidig introduktion av gluten ger något extra skydd eller tolerans. Så rekommendationerna är alltså att man ska introducera gluten långsamt, gärna när barnet är mellan 6 – 12 månader gammal.

Therese Borgelöv, Nutritionist

När kan man börja introducera kryddor i maten till små barn?

Det är bra att vara försiktig med att krydda maten för starkt upp till barnet är 1 år, framför allt ska man vara försiktig med saltet. När man börjar med att introducera mat så är det bra att börja med väldigt enkla saker. Att man ger en puré med bara en sak/ingrediens, t ex sötpotatis eller morot. Sen när de har börjat vänja sig vid det så kan man kanske börja blanda ihop ett par olika grejer. Då blir smaken mer komplex och sen så fortsätter man så stegvis, så att de lär sig att äta flera olika saker. Så börja enkelt! För håller man på så då kan ju barnen absolut börja äta samma saker som familjen äter, för då kan de ju även lära sig även kryddor stegvis. Jag tror att om man ger väldigt mycket olika ingredienser när barnet är väldigt litet då kommer den kanske inte tycka om det. Enklast att börja med enkel mat och sen därifrån. Det beror ju på barnet, om man har börjar introducera mat vid 4 mnd och mat vid 8 mnd, då kan ju det barnet vara redo för fler smaker och avancerad mat vid tidigare ålder. Sen kanske det är någon som kanske inte alls gillar mat och då får man ta det lite mer långsamt.

Therese Borgelöv, Nutritionist

När kan barn börja äta fullkorn?

Det finns egentligen ingen gräns för när barn bör börja äta fullkorn men fullkorn är inte nödvändigt barnets första levnadsmånader eftersom de får den näring de behöver från bröstmjölken eller ersättningen. Det är inte farligt att ge fullkorn till små barn då det är väldigt näringsrikt. Det som däremot kan vara bra att tänka på när man börjar ge barnet fullkorn är att en del barn kan få problem med magen, men det är väldigt individuellt och alla barn är olika. Om man däremot upptäcker att barnet får problem med magen så är det bra om man begränsar mängden fullkorn man ger till barnet.

Therese Borgelöv, Nutritionist

Vilka matningsprodukter kan vara bra att ha när barnet ska börja äta?

Det finns en djungel av matningsprodukter för barn som ska börja äta. Här ger jag dig lite tips på vad som kan vara bra att starta med.

  • En haklapp. Gärna en mjuk haklapp som skyddar kläderna, det kan bli härligt kladdigt :). Det kan vara bra med en liten ficka på magen som fångar upp mat som kommer utanför.
  • Gärna en mjuk sked som har ett grund skedblad, så att det blir lätt för barnet att äta.
  • En liten mugg att ge bröstmjölk/modersmjölksersättning eller vatten i.
  • Tålamod 🙂 Vissa barn förstår precis hur de ska få i sig purén, för andra tar det lite mer tid och de kanske till en början bara spottar ut maten igen. Om purén kommer ut behöver det med andra ord inte bero på att barnet inte tycker om det den fått smaka på, det krävs bara lite övning för att få till tekniken.

Evelina Rosén, Sjuksköterska Bambino MAM

När kan jag börja med smakportioner?

Spännande med smakportioner! 🙂 När barnet har fyllt sex månader så behöver man komplettera bröstmjölken/ersättningen med annan föda för att barnet ska få i sig alla näringsämnen och täcka sitt energi- och järnbehov.

Det grundläggandet rådet är att långsamt introducera smakportioner för barnet från cirka sex månaders ålder, samtidigt som barnet fortsätter att få bröstmjölk eller modersmjölksersättning.

En del barn visar intresse för annan mat redan före sex månaders ålder och då går det bra att låta barnet smaka mycket små smakprov, men tidigast från fyra månaders ålder. Smakproven bör vara så små att de inte konkurrerar med måltiderna av bröstmjölk eller modersmjölksersättningen.

Evelina Rosén, Sjuksköterska Bambino MAM

Hur får jag måltiden att bli rofylld (och inte bara tjat och mutor)?

Något som brukar oroa de allra flesta föräldrar någon gång under småbarnsåren är maten. Äter barnet för lite? Bara sin favoriträtt? Hur gör man för att måltiden inte bara ska vara tjat och mutor?

Som så mycket annat under småbarnsåren så går barnets matlust i perioder. Ett tag vill barnet kanske inte äta så mycket för att sedan äta mer. För det allra mesta är detta helt naturligt och så länge som barnet verkar må bra och följer sin längd- och viktkurva finns det ingen anledning till oro.

Här kommer några små tips på vägen för dig som kanske tampas med en lurig liten 8-månaders bebis som just börjat äta ”vanlig” mat eller en bestämd 3-åring som bara vill äta köttbullar:

Matstunden ska vara trevlig

Handen upp för alla föräldrar som någon gång hotat om utebliven glass till efterrätt eller tjatat om att barnet måste smaka på broccolin. Du är inte ensam! Men försök istället att fokusera på att låta matstunden bli trevlig och inbjudande, inte en stund med negativ uppmärksamhet. Det speglar av sig på barnen och det blir oftast bara värre. Sitt gärna ned tillsammans med barnet och ät, duka fram maten i skålar och låt barnet plocka åt sig det den vill ha, smaka själv på all mat som dukats fram och fokusera på att det är naturligt att äta. Det är inget som ska handla om prestation. Blir matstunden alltför kravfylld och olustig för barnet finns det istället en risk att det blir en ond cirkel och att barnet förknippar mat med något jobbigt.

Mat på regelbundna tider

En bra grund är att servera maten på regelbundna tider. Barn behöver äta frukost, lunch och middag med några mellanmål däremellan. Att äta regelbundet bidrar även till att blodsockret inte hinner sjunka så lågt mellan måltiderna och förhoppningsvis kan man då även förhindra att barnet är allt för trött vid maten. Små barn orkar oftast inte äta så mycket mat åt gången, utan behöver därför fylla på oftare. Försök att undvika småätande som t.ex. kex, russin eller söta drycker. Dels är det inte bra för tänderna men det kan också bidra till att barnet inte är hungrigt när väl maten serveras.

Hur mycket mat behöver barnet?

Här är det faktiskt barnet självt som är den som vet bäst. Ibland äter barnet lite vid en måltid men kompenserar det genom att äta mer vid ett annat tillfälle. Erbjud en varierad kost, men låt barnet välja hur mycket barnet vill ta. Om barnet följer sin vikt- och längdkurva och verkar må bra så behöver du inte oroa dig. Barnet kanske inte får i sig alla vitaminer och näringsämnen vid en enskild måltid, men över tid (om du serverar en varierad kost) så får de allra flesta barn i sig precis det som de behöver. Är du orolig eller om det pågår under en längre tid, hör av dig till din bvc- sjuksköterska!

Finns det saker barn inte bör äta?

Det kan vara bra att kika in på livsmedelsverkets hemsida för att få koll på vilka saker det är som du bör undvika, särskilt till barn under 1 år.

Vad behövs vid måltiden (produkter, tålamod och lite humor)?

Måltiden blir både roligare och enklare med rätt produkter. För de lite mindre barnen kan det vara bra att ha en rejäl haklapp som fångar upp det som inte kommer in i munnen, en sked med ett grunt skedblad, en spillfri mugg med handtag och en tallrik med lite högre kant när barnet vill äta själv. Komplettera med ett par ergonomiska bestick och ett litet glas för de äldre barnen, så har du goda förutsättningar för att få en härlig matstund. Krydda med massor av tålamod och lite humor så brukar det kunna locka även små misstänksamma matvägrare!

Bambino har många härliga produkter i sitt sortiment som kan underlätta och skapa matglädje kring matbordet!

Evelina Rosén, Sjuksköterska Bambino MAM

Hur mycket mat behöver barnet?

Här är det faktiskt barnet självt som är den som vet bäst. Ibland äter barnet lite vid en måltid men kompenserar det genom att äta mer vid ett annat tillfälle. Erbjud en varierad kost, men låt barnet välja hur mycket barnet vill ta. Om barnet följer sin vikt- och längdkurva och verkar må bra så behöver du inte oroa dig. Barnet kanske inte får i sig alla vitaminer och näringsämnen vid en enskild måltid, men över tid (om du serverar en varierad kost) så får de allra flesta barn i sig precis det som de behöver. Är du orolig eller om det pågår under en längre tid, hör av dig till din bvc- sjuksköterska!

Evelina Rosén, Sjuksköterska Bambino MAM

Varför behöver barnen D-vitamin?

För att D-vitamin har stor betydelse för ben och skelett, det finns även forskning som visar på att D-vitamin kan ha en viktig roll i att förhindra uppkomsten av andra sjukdomar. Därför rekommenderas det att barn mellan en veckas ålder upp till och med två år ska få fem droppar D-vitamin dagligen.

Evelina Rosén, Sjuksköterska Bambino MAM

Hur vet jag att mitt barn får i sig tillräckligt med D-vitamin?

Om barn mellan en vecka upp till och med två års ålder får fem droppar D-vitamin dagligen så behövs inga andra tillskott av D-vitamin. Däremot kan en del barn behöva D-vitamindroppar under en längre tid (under hela förskoleåldern) om barnet inte får D-vitaminberikade mejeriprodukter, inte äter fisk, har mörk hudfärg eller inte vistas ute i solen med bar hud.

Bambinos Soft Tipped Weaning Spoon är perfekt att ge D-droppar med! Skeden har ett mjukt och lent skedblad i silikon som är skonsamt för barnets lilla mun.

Evelina Rosén, Sjuksköterska Bambino MAM

Hur vet jag att mitt barn får i sig tillräckligt av alla vitaminer?

Små barn äter inte lika mycket mat som vi vuxna och därför är det viktigt att barnens mat är rik på vitaminer och mineraler. Här är du som förälder jätteviktig, med tanke på att det är du som vet vad som är bra mat. Men hur gör man då om barnet har bestämt sig för att t. ex. bara äta ärtor och inget annat av det som serveras? Då kan det vara bra att veta att det inte är vad barnet äter vid enskilda måltider eller dagar som är det viktiga. Ha istället som mål att på det stora hela erbjuda bra och varierad mat. Om du serverar olika sorters mat med proteiner, kolhydrater, fett och olika vitaminer och mineraler så får barnet i sig den näring som de behöver. Det viktiga är vad barnet får i sig under en längre tid, inte att varje måltid blir helt perfekt 🙂 Självklart kan det även vara bra att kontakta sin bvc-sköterska om man som förälder är orolig eller behöver hjälp.

Evelina Rosén, Sjuksköterska Bambino MAM