BLW – kreativt sätt att testa smaker!

Med hjälp av BLW kan ditt barn få en rolig start när det är dags att börja testa “vanlig” mat. Och med rätt redskap är det absolut inte svårare än den traditionella metod med puréer och matning med sked.

BLW står för “baby led weaning” som betyder ungefär barnstyrd avvänjning, men det kanske är riktigare att översätta det med barnstyrd matintroduktion. Tanken är att barnet självt får vara aktivt och utforska ny mat, till skillnad från att bli matat med smakportioner i form av puréer. Det kan lösa två problem – dels att bebisen kan ogilla att bli matad, dels att själva konsistensen på puré kan vara obehaglig för vissa barn.

Ungefär när barnet är 6 månader har det tillräcklig styrka och kroppskontroll för att testa BLW. Men det finns självklart individuella skillnader, så som förälder är det viktigt att bedöma om barnet är moget för att prova, eller om det bästa är att vänta eller kanske välja att mata lite försiktigt med sked. 

Varken BLW eller den traditionella modellen med puréer och skedmatning är tänkta att fylla barnets näringsbehov. Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning fortsätter att utgöra själva stommen i barnets föda medan annan mat sakta introduceras. 

En ganska perfekt introduktion till BLW är vår Taste It smaktestare. Den kan man börja med tidigare än BLW, redan så tidigt som vid fyra månaders ålder. Den är utformad som en något större napp med hål i, som du kan lägga bitar av mat i. Barnet kan själv hålla i den och stoppa den i munnen, och får då smaken av innehållet, utan att få i sig själva bitarna.

Om du sen vill fortsätta med BLW så går det till så här: Gör stavar av matvaror som du kokat eller lagat i ugn. Det kan vara grönsaker, potatis, morot eller andra rotfrukter. Även pasta går bra, då i former som är lätta att greppa tag i. Fisk och ägg är också perfekt BLW-mat, och sånt som skivbar leverpastej och blodpudding. 

Frukt fungerar också bra och behöver självklart inte tillagas, men bör gå att skära i stavar. Att det är just stavar som rekommenderas beror på att barnet inte riskerar att sätta dem i halsen till skillnad från mer runda eller fyrkantiga småbitar. Till exempel vindruvor kan alltför lätt halka fel, så de bör undvikas tills barnet har kommit upp ganska rejält i ålder. Det är viktigt att aldrig lämna barnet själv vid måltiden. Även om maten är vald, tillagad och serverad på rätt sätt, så kan alltid oförutsedda saker hända. 

Servera gärna matstavarna på en oöm och säker barntallrik som inte flyttar sig när barnet vill ta dem. Tanken är ju att barnet ska bli intresserad av maten, ta den och själv smaka på den. Lägg därför inte upp för mycket på en gång, utan kanske bara några stavar av kokt potatis eller avokado exempelvis. Addera gärna en greppvänlig barnmugg vid måltiden. Att prova att dricka själv är en del i att kunna delta i måltider och äta på egen hand. 

Sen är en skön och spilltålig haklapp ett måste. Barnet ska ju fritt och självständigt få testa olika smaker och olika typer av mat och då blir det självklart en del spill och kladd. Med rätt utrustning blir BLW ett roligt sätt att låta det lilla barnet delta i måltider och börja upptäcka all spännande mat som finns omkring det. Men som med allt annat: Ingenting passar för alla. Välj det som fungerar bästa för just ditt barn, sen om det är matning med puré eller BLW spelar ju ingen roll.