Tacogratäng för Vegos
Roten till allt gott
”När jag pluggade till dietist hade jag en kompis och granne som hette Sara. Hon brukade göra en variant av den här gratängen. Tanken är att man ska skopa upp gratängen med hjälp av grönsakerna och chipsen. Vi brukade göra den på helgerna tillsammans. Det är ett lite roligare sätt att äta tacos på.”
Malin Randeniye, Kokboksförfattare
8 portioner
Ingredienser
- 250 g skalad morot
- 250 g skalad gul lök
- 300 g skalad rotselleri
- 3 vitlökar
- 1 burk à 400 g (240 g avrunnen vikt) kidneybönor
- 1 msk olivolja
- 1 msk spiskummin
- 1 msk paprikapulver
- ¼–½ tsk cayennepeppar
- 2 tsk salt
- 1 knivsudd svartpeppar
- 400 g krossade tomater
- 150 g fetaost
- TILLBEHÖR
- 2 tomater
- 1 bunt stjälkselleri
- ½ knippe rädisor
- 1 gul paprika
- ½ gurka
- 250 g majschips koriander
Följ dessa steg:
- Värm ugnen till 225 °C.
- Skala och hacka rotfrukter och lök i ca 1x1 cm stora bitar, skala och finhacka vitlöken.
- Skölj av bönorna.
- Hetta upp olivolja i en gryta på medelstark värme och fräs rotfrukter och lök under omrörning tills de mjuknat och löken blivit mild 5–10 minuter.
- Tillsätt kryddorna och blanda om så allt täcks av dem och låt de fräsa med i 1–2 minuter.
- Tillsätt de krossade tomaterna och låt det småkoka i 2–3 minuter.
- Tillsätt bönorna och häll såsen i en ugnsfast form.
- Smula fetaosten över såsen och gratinera i ugnen i 20–25 minuter tills osten fått fin färg.
- Skölj och ansa alla grönsaker till tillbehören och skär dem i grova bitar.
- Servera gärna alltsammans på en stor skärbräda av trä där var och en kan ta för sig av.
Klart!
Malins bästa råd för småbarnsfamiljen: Träna barnen på nya smaker men fastna inte i tvång. Många barn behöver träna flera gånger på ny mat för att ta den till sig. Om barnet inte tycker om en maträtt är det ett tecken på att ni ska laga den igen snart.