Matgrynsrisotto med blomkålsflarn
Vegetariskt och krämigt!
Matvete med parmesan, broccoli, sojabönor och krasse
Det är superenkelt att odla egen smörgåskrasse. Fröna gror snabbt och barnen kan se skillnad från dag till dag. Lägg bomull/hushållspapper på en tallrik och sprid ut krassefrön ovanpå. Låt barnen vattna varje dag så brukar det vara ganska spännande att smaka sedan. Krasse är fullproppade av både C- och D-vitamin!
Ingredienser
- MATGRYNSRISOTTO
- 3 dl matvete (200g)
- 2 st schalottenlökar
- Rapsolja
- 2 msk smör
- 1 dl matlagningsvin
- 6 dl grönsaksbuljong
- ca 1 msk crème fraiche (40g)
- 3 dl riven parmesan (60g)
- GRÖNSAKER
- 300g broccoli
- 300g morötter
- 200g frysta sojabönor – tinade
- 1 st smörgåskrasse
- BLOMKÅLSFLARN
- 170g smördeg (2 st plattor)
- 2 msk crème fraiche
- 1 dl parmesan
- Blomkål
- Olivolja
Följ dessa steg:
- Finhacka schalottenlök och smält smör med lite rapsolja i en kastrull.
- Fräs löken mjuk. Häll ner matveten och fräs tills den blir glansig, ca 1 minut.
- Tillsätt matlagningsvinet, späd sedan i omgångar med grönsaksbuljongen.
- Låt matveten suga upp all vätska innan du tillsätter buljongen.
- Rör om så att det inte bränner i botten och låt matvetet koka i ca 20 min på svag värme, tills matvetet är mjukt.
- Tillsätt riven parmesan och till sist crème fraiche.
- Skär broccolin och morötterna i buketter och bitar. Lägg i en ugnssäker form, tillsätt flingsalt och olja. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 10 min.
- Lägg den krämiga matveten i botten på tallriken och toppa med de härliga grönsakerna.
- Avsluta med att klippa över smörgåskrasse.
- Ta ut smördegen ur frysen. Låt barnen stansa ut figurer med pepparkaksformar eller skär den i 5 cm breda längder.
- Riv parmesan och lägg ovanpå figurerna.
- Klicka på crème fraiche.
- Toppa flarnen med tunt skivad/hackad blomkål.
- Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-12 min.
Klart!
Är ditt barn i övergången mellan puréer och lagad mat?! Då går det utmärkt att mixa den färdigkokta matveten och grönsakerna med en stavmixer.