Bönbiff
Vita bönor, biff, tomat
Matig familjefavorit!
Bönor räknas till baljväxter, nyttig mat för stora och små magar. Hit hör också linser, tofu och soja. Bönor är perfekta i mustiga kok, som vår biffgryta. Torra bönor har lång hållbarhet. Det kan du alltid ha hemma.
Ingredienser
- Cirka 10 småportioner
- 200 g (2 dl) okokta blötlagda bönor eller 500 g färdig- kokta vita bönor
- 200 g nötfärs
- 1⁄2 hackad lök
- 200 g krossade tomater
- 1⁄2 tsk hackad chili
- 2 msk citron
Följ dessa steg:
- Hacka löken och koka med bönorna i vatten i cirka 1 timme, eller tills bönorna är helt mjuka.
- Tillsätt de krossade tomaterna, chilin och nötfärsen. Koka i 10 minuter så att färsen blir helt genomkokt.
- Mixa till rätt konsistens med en stavmixer. Våga smaksätta med någon färsk ört, som basilika eller oregano.
Klart!
Vitaminbrist är ovanligt. Många livsmedel är vitaminberikade och D-droppar får alla barn av BVC. De är det enda extra som behövs, så länge kosten är varierad. Bönor är rika på B-vitamin och många bra mineraler.