Bönbiff

Vita bönor, biff, tomat

Matig familjefavorit!

Bönor räknas till baljväxter, nyttig mat för stora och små magar. Hit hör också linser, tofu och soja. Bönor är perfekta i mustiga kok, som vår biffgryta. Torra bönor har lång hållbarhet. Det kan du alltid ha hemma.

Ingredienser

  • Cirka 10 småportioner
  • 200 g (2 dl) okokta blötlagda bönor eller 500 g färdig- kokta vita bönor
  • 200 g nötfärs
  • 1⁄2 hackad lök
  • 200 g krossade tomater
  • 1⁄2 tsk hackad chili
  • 2 msk citron

Följ dessa steg:

  1. Hacka löken och koka med bönorna i vatten i cirka 1 timme, eller tills bönorna är helt mjuka.
  2. Tillsätt de krossade tomaterna, chilin och nötfärsen. Koka i 10 minuter så att färsen blir helt genomkokt.
  3. Mixa till rätt konsistens med en stavmixer. Våga smaksätta med någon färsk ört, som basilika eller oregano.

Klart!

Vitaminbrist är ovanligt. Många livsmedel är vitaminberikade och D-droppar får alla barn av BVC. De är det enda extra som behövs, så länge kosten är varierad. Bönor är rika på B-vitamin och många bra mineraler.