Designer Gail Baker berättar om färgens påverkan på våra känslor

God dag, god dag! Har dagen börjat bra för dig? Glad och pigg, harmoniskt, eller nedstämd?

Vad har du på dig idag? Det är ett vetenskapligt faktum att vi påverkas av färg som omger oss. Och den färgen som du väljer på morgonen kanske har att göra med hur du känner när du vaknar. Tro mig, att jobba i designbranschen betyder att jag har klätt mig topp till tå i svart många, många gånger. Ofta kom man till ett möte där alla designkollegor såg exakt likadana ut, lite som en svart hotfull maffiatrupp inför presentationen till kunden! Inget fel i det, jag kan trivas super i svart och ibland kan svart få mig att känna mig sofistikerad och sober!

Men… Om man kommer upp på morgonen och väljer någonting neutralt, så kanske man bidrar till att dagen blir lite så där– neutral? Vad tror du? Kan det vara så att man väljer svart för att man bara känner sig lite ”så där” den morgonen? Hur många av oss skulle tycka att det var inspirerande att klä våra bebisar i bara svart och mörka färger hela dagen? Vi vet att färg gör en glad, det är varför vi väljer roliga färger och mönster till de små rackarna!

När man klär sig i helt vilda färger brukar man ha spring i benen på ett helt annat sätt. Och man känner sig glad! Tänk att färg kan ha en sådan psykologisk effekt på oss.

Samma sak gäller mat. Vi som föräldrar påverkar våra barn vid matbordet, dels genom maten vi serverar och dels med hur vi serverar den: bestick, servetter, bordsduken och allt annat runt omkring. Ett exempel på hur färg påverkar oss är att hjärnan upplever ett rött äpple som sötare än ett grönt äpple, även om så inte är fallet. En intressant forskning som publicerades i Journal of Food Science visade att en grönfärgad körsbärsdryck upplevdes ha limesmak, och en orangefärgad körsbärsdryck uppfattades ha apelsinsmak! (How Color Affects Your Perception of Food, Konica Minolta, http://sensing.konicaminolta.us/2013/01/how-color-affects-your-perception-of-food/).

Precis på samma sätt upplever vi olika känslor i kroppen baserade på de färger som vi är omgivna av. Blåa nyanser förmedlar ett lugn och känns trygga och sköna. Tänk på de fina medelhavsfärgerna som känns så lugnande att man vill ligga på stranden och läsa en bok hela långa dagen. Och orange färger förmedlar känslor av glädje och skojeri. Mer orange i livet tycker jag!

Så passa på att tänka lite extra på den fina maten, de fina serviserna och de fina kläder som ni sätter på era bebisar idag, och tänk på att både barnet OCH du påverkas. Så välj med omsorg. Och- glöm inte att tänka lite på ditt bidrag till Bambino Colours by You idag… Lycka till!

Gail Baker, Designer och ägarinna, Bakerscape

 

Namn: Gail Baker

Bör i: Näsbypark, Täby, Född i Ohio, USA

Gör: Designer, creative director och ägarinna, Bakerscape creative agency, designer av Bambino sortimentet.

Fritid: Karate, skidåkning, trädgårdsarbete och kompost, förbättra och fixa hemma, familjespel