En färgresa runt jorden

Namn: Jessica Agoes Ålder: 32 år Familj: Maken Ivan 34 år och dottern Lo 2 år Bor: Sundbyberg, Stockholm Yrke: Arkitekt och planerare på Sweco Samlar på: Fina saker från resor, framförallt te och keramik från Kina Brinner för: Hållbarhetsfrågor i städer! Hur ska vi kunna optimera städers disposition, funktioner och utseende för att vi ska kunna leva mer hållbart.  Drömmer om: En grönskande odlingslott på balkongen i Sundbyberg Favoritfärg just nu: En blandning mellan bordeauxröd och lila. För att den färgen är varm, glad och trygg! Namn: Jessica Agoes
Ålder: 32 år
Familj: Maken Ivan 34 år och dottern Lo 2 år
Bor: Sundbyberg, Stockholm
Yrke: Arkitekt och planerare på Sweco
Samlar på: Fina saker från resor, framförallt te och keramik från Kina
Brinner för: Hållbarhetsfrågor i städer! Hur ska vi kunna optimera städers disposition, funktioner och utseende för att vi ska kunna leva mer hållbart.
Drömmer om: En grönskande odlingslott på balkongen i Sundbyberg
Favoritfärg just nu: En blandning mellan bordeauxröd och lila. För att den färgen är varm, glad och trygg![/caption]

Mitt jobb som planerare och arkitekt, och mitt intresse för att träffa nya människor och upptäcka spännande kulturer, har tagit mig kors och tvärs i världen. Jag har bland annat pluggat i Köpenhamn, bott i Berlin och Peking och nu senast gjort en jobbresa till Sri Lanka. Fantastiska platser som skiljer sig åt på många olika sätt. Inte minst färgmässigt.

Ett starkt och härligt färgminne jag har kommer från min resa till Sri Lanka. På en nästan vit sandstrand med klarblått hav möttes jag av en turkos vägg med landets karta på. Den symboliserade hur färgstarka Sri Lanka är så bra, det fullkomligt sprudlar av färger i starka kulörer av cerise, gult, tegelröd, mörkgrönt och turkost. Det är ett varmt land och grönt året runt med färgglada blommor, man inspireras av sin omgivning och klimatet.

Den turkosa väggen i Sri Lanka
Den turkosa väggen i Sri Lanka

Peking däremot är mer likt Sverige i klimatet men ännu mer extremt. Vintrarna är bitande kalla och den dåliga luften gör att det känns grått rätt ofta. Även stadsbilden känns grå då många hus och murar är byggda av den typiska grå tegelstenen. Men inemellan kommer starka röda accentfärger i portaler och takdekorationer. Rött var kejsarens färg och är än idag populär att använda i Kina, den finns ju även i deras flagga!

Med  grå tegel som bakgrund kommer andra färger fram bra, på sommaren känns Peking grönt!
Med grått tegel som bakgrund kommer andra färger fram bra, på sommaren känns Peking grönt!

Jag är tacksam för att jag haft möjlighet att besöka platser runt om i världen som är så annorlunda från hemma, eller det som är hemma nu dvs Sverige och Stockholm.  Jag har ganska lätt att flytta på mig och känna mig hemma på nya platser. När jag bor på en plats tar jag även till mig platsens kultur. Ett exempel är när jag bodde ett par månader i Ghana . Då fick jag sytt upp kläder i lokala tyger med fantastiska färger och mönster som jag bar där nere, men väl hemma kändes kläderna helt fel. Ibland hör färger och mönster bäst till en viss plats eller kultur helt enkelt.

I Sverige har vi det kända nordiska ljuset och därför är väl kanske beige och vitt populärt att ha hemma. Jag gillar att ha en ljus bas men att använda många accentfärger som ger liv och gör en glad. Gärna färger som ligger i mellanskalan, alltså inte mörk men heller inte pastell eller skrikig. Rätt balans av färger skapar harmoni och värme, det kan hjälpa en igenom många grå vinterdagar!

En tjuvkik hemma hos oss
En tjuvkik hemma hos oss

Om jag skulle vara med i tävlingen och sätta färg på ett fyrpack Bambinoskedar skulle det bli i olika toner av en färg. Gul kanske, eftersom det påminner om sol och värme – något jag längtar efter nu!

/Jessica]]>