Gult regelbrott i vardagsrummet

Namn: Linda Åkesson
Ålder: Nyss fyllt 27
Bor:
Karlshamn, Blekinge
Gör:
Inredningsdesigner, projektledare och bygger varumärken för andra bolag
Drömmer om:
En roddbåt och en katt
Samlar på:
Döda insekter(!), udda prylar och guldiga föremål
Favoritfärg:
guld, svart och mörkblått
Om jag var med i Colors by You, skulle mina skedar få färgerna:
guld, gul, mörkgrå och en dämpad mörkblå variant. Min skeduppsättning matchar mig och mitt hem helt enkelt. En härlig blandning som är barnsligt sofistikerad![/caption]

Senarie 1

–”Hej, jag skulle vilja köpa takfärg i kulören S 1040-Y10R”

–”Javisst” Säger expediten i måleributiken och vänder sig om för att hämta en spann takfärg. Hon stannar upp efter bara ett par steg och vänder sig om och tittar på mig med en fundersam blick och säger:

–”Men…det där receptet är ju en gul färg? Ska du ha gult tak?!”

Senarie 2

–”Älskling, jag ska måla halva taket gult i vardagsrummet. Coolt va?” Christian blir tyst.

– ”Hallå?” Christian säger fortfarande ingenting och jag ser att han känner sig obekväm. När han ser ut sådär, då betyder det att han inte tycker om idén. Det har jag lärt mig med åren och genom alla mina tester. Jag förklarar för honom att skulle han vantrivas med ett gult tak så lovar jag att måla om det. Ja, och förresten, färgen har jag redan köpt så det är lika bra att testa. Ok?

Senarie 3

”Christian! Hur kan du tillåta ett gult tak?! Och tänk när ni ska byta gardiner, det kommer bli så svårt att få det fint. Tänk er för!”. Jag skrattar gott åt min fina svärmors kommentarer när hon får reda på min idé, men jag hör också på hennes ton att hon menar allvar med vad hon säger. Hur kan en takfärg ställa till med så många frågor och åsikter? Ganska roligt faktiskt, med tanke på att det förmodligen inte skulle ha varit lika farligt om jag målat ”väggarna” i den gula kulören i stället. Men att måla taket i en annan färg än vitt? Shit oh maj gaaad, vad läskigt! Visst känns det som om det finns en oskriven regel över att alla tak måste vara vita?

Jag säger bara det: V.V.U = Våga Vara Udda.

Planering

I mitten av vårt vardagsrum så löper en balk i taket som delar av rumsytan mellan ”tv-hörnan” och ”salen” Jag valde att via kulören dela av dessa två rum. Tv-hörnan fick behålla sitt vita tak medan salen fick en gul färg på tak och balkens sida in mot salen. Balken var också den som jag tog hänsyn till när jag målade ner på väggarna. Samma mått som balken, lika långt ner på väggen blev det gult.

Planering gul kulör

Ett gult tak blir ett glatt tak. Det känns som om man ständigt sitter i ett solsken och det är fantastiskt på alla sätt. PS. Välj ”rätt” gul kulör för just ditt ändamål och rum. ALLT i rummet snackar med varandra och fel gul kan bli en aning läskigt och jobbigt på samma gång. Ett tips bara.

Måla, måla

Det är riktigt roligt att måla. Att byta färg på något är en relativt quick fix när man vill förändra en känsla i ett rum. Och framför allt om man ger sig på taket.

 Resultatet

Lika nervöst varje gång. Har färgen runnit mellan tejpen? Phu! Klockrent. Jag säger det igen, satsa på en dyrare maskeringstejp. Det är så värt det. Både mindre läckage och lätt att dra bort utan att fördärva tapeten under. Den här blå, är en min favorit.

Före

Ja, vad säger man. Ett relativt intetsägande rum? Det saknades liksom något. 

Efter

En sådan skillnad. Jag älskar mitt gula tak! Samtidigt hittade jag svarta stolar med hamparep-sitsar på blocket. Svart mot gult blir lite kaxigt på något sätt. Vad Christian och svärmor sa? ”Oh, det blev riktigt fint. Bättre än vi trodde”. HAHA 1-0 till mig.

/Linda

Adniilinterior.se]]>