Kreativ är bara ett ord

COLORS BY YOU 2014
Gästbloggare: Sergio Martin
Familj: Frun Kina och sonen Krille
Gör: Skriver musik och spelar instrument, helst gitarr, sjunger, målar, tecknar och ritar
Bor: Delar tiden mellan Djurgården och Dalarna
Samlar på: Ingenting, men jag har 3 000 vinylskivor som jag har fått av min fru
Längtar efter: Nuet[/caption]

Ibland brukar jag säga att mitt liv började när jag som ung satt på en DC3:a på väg till Sahara. Jag skulle rycka in i militärpolisen, vid flygvapnet. Det blev en omvälvande tid och upplevelse, jag var ung och ställde mig många frågor: Vad är det här? Vad gör jag här? Vad vill jag göra med mitt liv?

Ibland hamnar livet i konstiga svängningar. Jag som är från Gran Canaria, kom först till öknen, sen till Sverige. För till Sverige reste jag på vinst och förlust efter Sahara. Jag kom till ett land som var förunderligt rent, fyllt av vackra små hus där fönstren lyste och vänliga människor. Jag blev blixtförälskad! Det enda jag hade var mina kläder och en gitarr, jag hade jobbat hårt och sålt mina ägodelar för att betala resan. Här startade det nya liv som inleddes med omvägen över Sahara. Jag kommer fortfarande ihåg dofterna – Sverige doftar som inget annat land. Här fanns bastu, familjer som lekte och hade det trevligt med sina barn, mörk, djup skog. Allt var mycket exotiskt för mig. Nästa gång jag kom till Sverige var det november, mörkt, blött och kallt, men det skrämde mig inte. Jag hade hittat kärleken här och livet låg vidöppet.

För den som är lyhörd är varje ny situation något spännande, en möjlighet. Så ser jag fortfarande på livet och det hjälper mig i min roll som konstnär. Jag hör på, lyssnar till, och respekterar min inspiration. Hur den bubblar konstant. Men det låter jag inte stressa mig. I stället låter jag mig påverkas av stunden. Har jag lyssnat på en bra låt och en bra text kanske jag vill skriva en egen sång. Då gör jag det. Andra gånger njuter jag bara av att känna andra människors avtryck och ta emot deras kreativitet. Som konstnär och också tidigare som kreatör inom reklam gäller det att lyssna. Den som bara pratar missar det viktiga – fånga det som redan pågår i ditt huvud.

”För den som är lyhörd är varje ny situation något spännande, en möjlighet. Så ser jag fortfarande på livet och det hjälper mig i min roll som konstnär.”

Slappna av och släpp in kreativiteten genom att göra den till något viktigt, inte hantera den som en distraktion. Själv tar jag ofta min gitarr till hjälp. Jag ser om jag hittar ord som stämmer till ackorden som kommer ur fingrarna. Så låter jag idéskärvornas formas. Och det tror jag är skillnaden på ”kreativa ”människor och alla andra – bara att de kreativa gör något åt sin kreativitet. De prioriterar kreativiteten och låter den ta plats. De är öppna för intryck och ser något okänt som en bra början på något nytt.

För kreativ är du också, liksom jag. Alla är det. Omgivningen skickar oss hela tiden signaler. Det du behöver är att öva på din lyhördhet. Vissa dagar är det lättare än andra, så är det för mig också. Jag kan vara väldigt inspirerad, arbeta systematiskt med en idé, kanske jag ska göra en utställning. Men de bästa tillfällena är när jag blir överraskad av mig själv och överrumplad av min kreativitet. Då är den bäst, när den bara händer. Jag tror alla konstnärer kan beskriva ett sådant ögonblick av ”gudomlig inspiration”. Men kreativitet handlar verkligen inte bara om konstnärlighet och konstnärer. En snickare eller gymnast är också starkt kreativ. Först formas en idé, sedan använder du din kropp och dina lemmar som verktyg.

”…kreativitet handlar verkligen inte bara om konstnärlighet och konstnärer. En snickare eller gymnast är också starkt kreativ. Först formas en idé, sedan använder du din kropp och dina lemmar som verktyg.”

Ser du din kreativitet så, som en helhet av kropp och själ, har du kommit en bit på vägen. Kanske måste du bryta med ditt gamla jag för att komma till ett annat ”state of mind”. Men förmodligen räcker det att slå på lyhördheten, leta efter signaler och bara insupa det som redan händer i dig och runt dig. Se vart det leder! Det är spännande, okänt och nytt, en bra förklaring av ett så märkvärdigt ord som ”kreativ”.

Sergio Martin]]>