Jag sådde ett frö som blev till en VIVI-blomma

COLORS BY YOU 2014
Namn: Sindy Wu
Ålder: 31 år
Familj: Mamma, pappa, 5 systrar och pojkvän Victor
Gör: designar smycken utifrån urgammal centralamerikans knytteknik och säljer de på madebysindywu.se
Längtar efter: Värme och klassisk svensk sommarhäng med nära och kära
Drömmer om: att ha en alldeles egen fysisk yta att driva handel på, ha plats för utställningar och en mötesplats för skapande[/caption]

Vet du vad Macrame är? Det gjorde inte jag heller. Tills för sex år sedan när jag påbörjade mitt livs resa i Centralamerika. Det mod som finns inom mig föddes på just den här resan och det har lett till att mitt största intresse idag är mitt levebröd.

Mitt designintresse väcktes till liv
För 10 år sedan började jag bli nyfiken på design och vad det egentligen innebär. Jag bänkade mig på min första högskolekurs ”Vad är Design?” och minns att kursledarens första fråga till oss förväntansfulla studenter var ”Vad är design för er?”. Våra trevande svar blev ”formgivning”, ”konst”, ”kreativitet”, ”uttryck” eller kanske ”identitet”?

Efter 5 intensiva veckors korvstoppning av designhistoria och olika designprojekt frågade kursledaren återigen vad design är. Vi svarade, till vår förvåning, precis likadant som vid kursstart. Det var då jag förstod att design kan vara vad som helst. Alla kan skapa en form, lägga på färger och kombinera material som vi vill ha det. Allt är ju tillåtet. Men min största insikt efter kursen var att det är två komponenter som är viktiga för att kunna skapa: var du hittar din inspiration och hur du tillåter dig att vara kreativ. Ju äldre jag blivit desto mer har jag förstått att min inspiration och kreativitet alltid funnits inom mig, och det gav mig mod att satsa på mitt intresse.

Här föddes min dröm
2007 blev jag ressugen, tog mitt pick och pack och åkte till Centralamerika. Här upptäckte jag Macrame-konsten; ett oerhört fascinerande sätt att skapa vackra och unika smycken på, med något så simpelt som knutna trådar. Jag blev såld och ville lära mig direkt. Jag började med enklare ”puntos” (olika knyttekniker) och spenderade många dagar på att lära mig det. Resten av resan skapade jag smycken i regnbågens alla färger. När resväskan svämmade över av armband bestämde jag mig för att sälja de på de hostels jag bodde på. Armbanden sålde som smör!

”Min förhoppning var att varje människa som bar mina smycken skulle känna sig lika vacker, unik och stolt som jag gör när jag bär dem.”

Drömmen blev verklighet
När jag väl var tillbaka i Sverige drömde jag om att skapa smycken genom att kombinera Macrame med skandinavisk och stilren design och skapa något unikt och vackert. Min förhoppning var att varje människa som bar mina smycken skulle känna sig lika vacker, unik och stolt som jag gör när jag bär dem.

Armband Sindy Wu
Sindu Wus armband tillverkad med Macrame-teknik

Fem år efter min inspirationsresa grundade jag företaget MADE BY SINDY WU, i vilket jag säljer halsband, armband och napphållare i unika färgkombinationer skapade utifrån tekniken jag lärt mig i Centralamerika. Ett av de smyckesset som jag är allra mest stolt över är VIVI som symboliserar den inre resa jag själv gjort när jag insåg att inspirationen och kreativiteten fanns inom mig och blommade ut först när jag åkte på min inspirationsresa och tillät mig att vara kreativ. VIVI ser därför ut som rosenknoppens utveckling från knopp till vacker ros. Livets naturliga utveckling.

Till dig som ska tävla i Colors by You 2014
Idag vet jag hur min design ska se ut, vart den kommer ifrån och vad som inspirerar mig. Mitt tips till dig som tävlar i Colors by you 2014 är att låta dig inspireras av omgivningen och försöka se saker i olika färger. Välj de färger som tilltalar dig och skapa en helhet genom färgblandningen. Var inte rädd för att ta ut svängarna, ändra storyn, testa, gör om, skapa på nytt igen tills du stannar upp och känner att du skapat något som känns bra ända in i maggropen. Kom ihåg att din inspiration och kreativitet finns inom dig!

Stor lycka till!

Sindy Wu]]>