Tro på dig själv och bara kör!

Taklampan Random, designad av Katarina Dahl Taklampan Random, designad av Katarina Dahl[/caption]

Jag är besatt av lampor! Jag samlar på lampor, renoverar gamla lampor och gör egna varianter. Jag har säkert 30 stycken hemma… på mina 50 kvadrat.

Jag är född och uppvuxen i Eskilstuna, några mil väster om Stockholm. Färg och form blev jag intresserad av redan som liten. Jag tror att intresset vaknade när jag fick några tuber oljefärg av min morfar, som själv målat landskapstavlor i hela sitt liv. Jag satte igång att måla blommor och porträtt. Intresset för färg och form breddades till inredning när jag via ett snabbstopp i Malmö och några års studier i inredning kombinerat med en herrans massa renoveringar av bostadsrätter, hamnade i Stockholm som 21-åring tack vare kärleken. Småstadstjej blev storstadssambo. Addera en liten Frans på 1 år (och ett gäng lampor), så har ni mig i dag – Katarina Dahl, 34 år.

”…det absolut viktigaste jag lärt mig är att man kan om man vill, även om man i grund och botten är en blyg småstadstjej som jag.”

Jag har nog alltid varit en ganska blyg och återhållsam tjej. Åren i Malmö hade fått mig att älska inredning och tanken på att kunna skapa någonting i kommersiellt syfte var kittlande men kändes läskig och svår. Hur gör man? Klarar JAG av det?

I samband med att jag blev mammaledig för ett år sedan fick jag ett infall där hemma bland alla mina lampor: ”men Kattis, hur svårt kan det vara att få in en produkt någonstans!?”. Kanske var det hormonstormen i kroppen som nybliven mamma som gav mig lite jävlar anamma. Vad vet jag, men tanken blev i alla fall till verklighet.

COLORS BY YOU 2014
COLORS BY YOU 2014
Namn: Katarina Dahl
Ålder: 34 år
Familj: Maken Tomas och sonen Frans 1 år
Bor: Stockholm
Yrke: Nu: mammaledig, annars: designer till taklampan Random (byrydens.se) och barnposters (fransmannenochjag.se)

Eftersom lampor ligger mig varmt om hjärtat skapade jag 10 skisser av olika lampor och skickade in allihop till en inköpare hos en återförsäljare av lampor. De gillade en skiss – min taklampa Random – som jag först sett framför mig som en molekyl, men som i slutändan blev något helt annat – en spindelliknande kropp med utbytbara ljuskällor i olika storlekar.

Jag blev ombedd att skapa en 3D-ritning av lampan så att de skulle kunna göra en prototyp. Det blev en utmaning eftersom jag aldrig tidigare jobbat i 3D-program. Jag googlade fram ett som jag kunde illustrera lampan i, lärde mig snabbt det mest grundläggande och på 30 min hade jag min Random framför mig på skärmen. Ett halvår senare visades Random på Möbel- och Belysningmässan i Stockholm och ungefär ett år från att jag skickade in skisserna kom den ut i butik. Idag finns lampan i de flesta välsorterade belysnings- och inredningsbutikerna i hela Sverige. Den finns även i Norge och Tyskland. Jag har ingen exakt försäljningsstatistik på den just nu, men för några månader sedan hade den sålts i hela 1000 exemplar. En overklig känsla!

Så nu står jag plötslig här på andra sidan lanseringen av min egen lampa. Processen har varit lång, men framförallt rolig och lärorik! Allt jag kan idag har jag lärt mig på vägen och min personliga utveckling har definitivt varit en del av tjusningen. Jag har fått bättre självkänsla och vågar tro på mig själv. Och det absolut viktigaste jag lärt mig är att man kan om man vill, även om man i grund och botten är en blyg småstadstjej som jag.

Random - taklampa, golvlampa och plafond
Random – taklampa, golvlampa och plafond

Jag vågar nog säga att Random blev mitt genombrott, för i höst kommer Random även som golvlampa och plafond. Och faktum är att jag sålt in ytterligare en lampa – Spidery – som även den lanseras till hösten :o)

Så tro på dig själv och bara kör! Ditt genombrott väntar runt hörnet.

/Katarina]]>