Vad är smaksensationer?

När barnet börjar visa intresse för vad föräldrarna äter och sträcker sig efter eller pekar på det som föräldrarna stoppar i munnen kan det vara dags att bebisen får börja prova mat. Vanligtvis sker det här när barnet är någonstans runt 6 månader. Innan barnet blivit 6 månader behövs ingen annan mat än bröstmjölk eller bröstmjölksersättning men barnet kan få prova på olika smaker i så kallade smaksensationer.

Smaksensationer är en liten mängd av något eller några livsmedel som barnet får testa för att undersöka smaken. För att säkerställa att barnet inte sätter i halsen kan man t.ex. använda en smaktestare. Alla smaker kanske inte är populära hos barnet första gången. Barnet ska aldrig tvingas att äta något men smaken/livsmedlet får gärna erbjudas igen vid flera tillfällen, ibland kan det behövas upp till 20 gånger innan barnet vant sig vid smaken!

En lagom mängd för en smaksensation är ungefär i samma storlek med vad som ryms på en vuxen persons pekfinger. Antingen kan smaksensationen ges på sked i puread form eller att barnet får slicka/suga på exempelvis en gurkstav som föräldern håller i. Smaksensationen kan också ges i en ”Food Nibbler” eller smaktestare.

Läs mer på Livsmedelsverket hemsida.

Bambino MAM