Vad är smaksensationer?

När barnet börjar visa intresse för vad föräldrarna äter och sträcker sig efter eller pekar på det som föräldrarna stoppar i munnen kan det vara dags att bebisen får börja prova mat. Vanligtvis sker det här när barnet är någonstans runt 6 månader. Innan barnet blivit 6 månader behövs ingen annan mat än bröstmjölk eller bröstmjölksersättning men barnet kan få prova på olika smaker i så kallade smaksensationer.

Smaksensationer är en liten mängd av något eller några livsmedel som barnet får testa för att undersöka smaken. Alla smaker kanske inte är populära hos barnet första gången. Barnet ska aldrig tvingas att äta något men smaken/livsmedlet får gärna erbjudas igen vid flera tillfällen, ibland kan det behövas upp till 20 gånger innan barnet vant sig vid smaken!

En lagom mängd för en smaksensation är ungefär i samma storlek med vad som ryms på en vuxen persons pekfinger. Antingen kan smaksensationen ges på sked i puread form eller att barnet får slicka/suga på exempelvis en gurkstav som föräldern håller i. Smaksensationen kan också ges i en “Food Nibbler” eller smaktestare.

Läs mer på Livsmedelsverket hemsida.

Bambino MAM