För mycket salt är inte bra för små barn, det vet säkert de flesta om. Det är inte farligt om små barn får i sig lite salt, men om man lagar egen barnmat så ska man tänka sig för och vara noga med att inte använda för mycket salt i maten. Om barnet får av familjens mat så ska man tänka på att salta lite mindre vid matlagning och efter man har serverat barnet maten så kan man salta sin egen mat mer efteråt om man önskar. Vissa maträtter eller ingredienser innehåller dessutom mer salt än andra, exempelvis kassler, då kan det vara bra att minska eller undvika helt att salta maten.
Du behöver inte vara orolig över att barnmaten som du köper till ditt barn. Däremot om du köper halv- eller helfabrikat till familjen och planerar att ge smakportioner eller att ditt barn har börjat äta större bitar så behöver du vara uppmärksam på innehållet och saltmängden. Om man tänker halv- och helfabrikat som vi vuxna äter, så är det ju ofta mycket mer salt än om man lagar hemlagat.
Therese Borgelöv, Nutritionist