Livsmedelsverket har listat väldigt bra vilken mat man bör undvika att ge till sitt barn under 1 år. Det är egentligen bara en sak som har tillkommit i det senaste, och det är ris. Anledningen till att Livsmedelverket avråder att man ger små barn gröna blad, rödbetor, fänkål, mm, beror på att det innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen och det kan hämma syretransporten. Det är kanske inte så jättevanligt men om man ska laga egen barnmat så är det viktigt att undvika de ingredienserna. Vad det gäller honung, så kan det innehålla sporer som kan bilda bakterier i tarmen och det kan i sin tur bilda ett gift. Det är inte heller jättevanligt men därför ska man undvika honung. Om man vill söta något litegrann så brukar jag istället för honung använda agave. Sedan avråder man som sagt även ris och det beror på att ris innehåller arsenik som inte är bra att barnet får i sig för mycket utav. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man begränsar antalet portioner ris till max 3 ggr/vecka och att man helst ska undvika att ge riskakor tills barnet är 6 år.
Therese Borgelöv, Nutritionist