Hur får jag måltiden att bli rofylld (och inte bara tjat och mutor)?

Något som brukar oroa de allra flesta föräldrar någon gång under småbarnsåren är maten. Äter barnet för lite? Bara sin favoriträtt? Hur gör man för att måltiden inte bara ska vara tjat och mutor?

Som så mycket annat under småbarnsåren så går barnets matlust i perioder. Ett tag vill barnet kanske inte äta så mycket för att sedan äta mer. För det allra mesta är detta helt naturligt och så länge som barnet verkar må bra och följer sin längd- och viktkurva finns det ingen anledning till oro.

Här kommer några små tips på vägen för dig som kanske tampas med en lurig liten 8-månaders bebis som just börjat äta ”vanlig” mat eller en bestämd 3-åring som bara vill äta köttbullar:

Matstunden ska vara trevlig:

Handen upp för alla föräldrar som någon gång hotat om utebliven glass till efterrätt eller tjatat om att barnet måste smaka på broccolin. Du är inte ensam! Men försök istället att fokusera på att låta matstunden bli trevlig och inbjudande, inte en stund med negativ uppmärksamhet. Det speglar av sig på barnen och det blir oftast bara värre. Sitt gärna ned tillsammans med barnet och ät, duka fram maten i skålar och låt barnet plocka åt sig det den vill ha, smaka själv på all mat som dukats fram och fokusera på att det är naturligt att äta. Det är inget som ska handla om prestation. Blir matstunden alltför kravfylld och olustig för barnet finns det istället en risk att det blir en ond cirkel och att barnet förknippar mat med något jobbigt.

Mat på regelbundna tider:

En bra grund är att servera maten på regelbundna tider. Barn behöver äta frukost, lunch och middag med några mellanmål däremellan. Att äta regelbundet bidrar även till att blodsockret inte hinner sjunka så lågt mellan måltiderna och förhoppningsvis kan man då även förhindra att barnet är allt för trött vid maten. Små barn orkar oftast inte äta så mycket mat åt gången, utan behöver därför fylla på oftare. Försök att undvika småätande som till exempel kex, russin eller söta drycker. Dels är det inte bra för tänderna men det kan också bidra till att barnet inte är hungrigt när väl maten serveras.

Hur mycket mat behöver barnet?

Här är det faktiskt i de flesta fall barnet självt som är den som vet bäst. Ibland äter barnet lite vid en måltid men kompenserar det genom att äta mer vid ett annat tillfälle. Erbjud en varierad kost, men låt barnet välja hur mycket barnet vill ta. Om barnet följer sin vikt- och längdkurva och verkar må bra så behöver du inte oroa dig. Barnet kanske inte får i sig alla vitaminer och näringsämnen vid en enskild måltid, men över tid (om du serverar en varierad kost) så får de allra flesta barn i sig precis det som de behöver. Är du orolig eller om det pågår under en längre tid, hör av dig till din bvc- sjuksköterska!

Finns det saker barn inte bör äta?

Det kan vara bra att kika in på livsmedelsverkets hemsida för att få koll på vilka saker det är som du bör undvika, särskilt till barn under 1 år. I övrigt kan barn äta det mesta av den mat som övriga familjen äter. Om du tror att din barn inte tål ett livsmedel är det viktigt att rådgöra med din BVC-sjuksköterska.

Vad behövs vid måltiden?

Måltiden blir både roligare och enklare med rätt produkter. För de lite mindre barnen kan det vara bra att ha en rejäl haklapp som fångar upp det som inte kommer in i munnen, en sked med ett grunt skedblad, en spillfri mugg med handtag och en tallrik med lite högre kant när barnet vill äta själv. Komplettera med ett par ergonomiska bestick och ett litet glas för de äldre barnen, så har du goda förutsättningar för att få en härlig matstund. Krydda med massor av tålamod och lite humor så brukar det kunna locka även små misstänksamma matvägrare! Bambino har många härliga produkter i sitt sortiment som kan underlätta och skapa matglädje kring matbordet!

Antonia Stålros, Sjuksköterska Bambino MAM