Att skapa stämning

bettina-stilleben Stilleben av Bettina, till uteköket på landet.[/caption]

”Tricket är att jobba med förutsättningarna, inte mot dem.”

COLORS BY YOU 2014
Gästbloggare: Bettina Bieberstein Lee
Gör: Stylist och redaktionschef på Lantliv
Drömmer om: En utbyggnad hemma
Skriver: Inredningsböcker och romaner
Samlar på: Stenar, udda glas och flaskor
Längtar efter: Våren

Foto: Thomas Hjertén

I mitt jobb som stylist och redaktör ställs jag ofta inför uppgiften att tolka en trend på ett subtilt och originellt sätt. Inte skriva folk på näsan vad de ska tycka. Jag ska med en bild och en text skapa stämning. Det låter lika flummigt som det är. Och svårt. För vad är en stämning? Ingenting att ta på, utan mer något man känner instinktivt, till exempel om man kommer hem till någon. Inte är det en specifik möbel, eller en inredningsdetalj som gör att man tycker om hemmet, utan oftast är det hur saker och ting samsas tillsammans och antingen skaver (väcker uppmärksamhet) eller harmonierar (skapar lugn). Eller om den man kommer hem till är trevlig, för den delen.

Att fota ett inredningsreportage
När jag ska fotografera ett inredningsreportage, eller vad vi i tidningsvärlden kallar för ett inspirationsjobb, har jag oftast en tom fotostudio att utgå ifrån. Jag kan nu välja att ”återskapa” ett rum, eller göra ett mer konstnärligt stilleben. Oavsett vilket börjar jag med att ringa in det viktigaste. Det gör man enklast genom att besvara några frågor:
– Vad vill jag förmedla för känsla? (t ex modernt, rufft, romantiskt eller avskalat)
– Vilka färger vill jag ha med?
– Vilka prylar och möbler passar in/måste vara med? (t ex spis, kyl, ho, luckor etc)
– Vilka material vill jag ha med? (t ex textil, trä, metall, keramik)

Vad är en Moodboard?
När jag har besvarat frågorna ovan börjar jag med att göra en Moodboard. Vad är då det? Som ordet antyder handlar det just om stämning. En bra svensk tolkning skulle kunna heta stämningskarta. Jag googlar, klipper och klistrar, både digitalt och analogt. Sakta men säkert sätter jag ihop prylar, möbler, färger, material som växer till en bild som, just det, förmedlar en stämning. Ofta är det även saker med som inte alls hamnar på själva plåtningen sedan, som en guldfisk, eller en astronaut. Bara för att de hade rätt färg, eller för att det var kul.

Ställ fyra frågor
Moodboarden blir nu själva kartan som jag planerar min kommande resa efter. För nu börjar grovjobbet. Nu väljer jag ut vilka saker som faktiskt behöver komma med. Till vilka ställen jag måste åka och varifrån jag behöver beställa så prylarna hinner komma fram i tid till fotograferingen. Och där skiljer sig inredningsreportaget från hur du gör i ditt eget hem. Min deadline handlar oftast om ett par veckor, du kan planera din tid själv, eller i samråd med hantverkare (oj, där blev det svårt, för det vet ju alla att DET är svårt att planera). Annars kan du använda dig av precis samma knep. Vill du t ex inreda ett nytt kök börjar du med att ställa dig fyra frågor:
– Vad vill jag förmedla för känsla (t ex modernt, industri, lantligt eller retro)
– Vilka färger vill jag ha med ?
– Vilka prylar och möbler passar in/måste vara med? ( t ex spis, kyl, ho, luckor etc)
– Vilka material vill jag ha med? (t ex trä, metall, kakel, marmor)

bettina-samling-flaskor
En liten samling av udda glasflaskor.

Gör din egen Moodboard
Nästa steg är att du gör en Moodboard. Googla på kök, material, färger, prylar – låt dig inspireras. Titta på Pinterest, kolla bloggar, tidningar, böcker, Instagram. Men gå även utanför det mest förväntade. Tänk på guldfisken och astronauten. Det ska vara kul också. Och roliga idéer kan föda nya tankar. Klipp och klistra och gläds åt din fantasi, för du kommer att se att det är roligt att skapa. Och man behöver inte kunna ett dugg innan.

Skapa utifrån förutsättningarna
Att inreda är lite som att skapa utifrån förutsättningarna, tycker jag. Och då vill jag lägga tonvikt på att just skapa. I en tom fotostudio krävs det ganska mycket inlevelseförmåga att skapa ett trivsamt vardagsrum som ska inspirera läsarna. Men i ditt eget hem finns redan mycket som du kan ta vara på. Att flytta en soffa till en annan del av rummet kan göra underverk, jag lovar, jag har testat. Ett annat tips är att tömma hela rummet (på allt, även tavlor) och sedan börja om från början.

Är drömmen däremot att det ska bli ett trivsamt familjekök där många ska få plats att äta, men köket i själva verket är litet och trångt, måste man tänka till lite extra. Kan man flytta köket till en annan del i hemmet? Kan man slå ut en vägg för att få det luftigare? Tricket är att jobba med förutsättningarna, inte mot dem.

Använd det som ett tips när du ska tävla i Colors by You 2014: jobba med förutsättningarna, inte mot dem. Tyck inte att det hade varit lättare om du hade fått sätta paljetter på skedarna, eller haft dem prickiga eller rutiga. Se i stället hela färgskalan framför dig och bestäm dig för att ta fram den där magiska skeden som alla vill ha. Sen har du utmaningen att skapa en harmonisk helhet, det är ju fyra skedar som ska samsas i paketet i butiken. Inte det lättaste, men det är bara att sätta igång.

Kom igång med skapandeprocessen
En Moodboard underlättar för dig att sätta igång med skapandeprocessen, så börja alltid i den änden. Sedan kommer listor med det som måste vara med, ritningar, budget osv. Och låt Moodboarden vara framme, som en inspiration under hela processen. Var heller inte rädd att ändra den under tiden, ta bort eller lägga till. Det är en levande process, att skapa stämning.

Lycka till med ditt skapande och i Colors by You-tävlingen!
Bettina Bieberstein Lee, stylist och redaktör]]>